Deze website maakt gebruik van cookies

Witte tijger

Een Witte tijger is zeker geen aparte soort Tijger. Er zijn er namelijk maar liefst driehonderd op de aarde. De witte tijger is niet ontstaan als een aparte soort maar doordat er twee verschillende tijgersoorten samen welpen gekregen hebben bijvoorbeeld een Bengaalse tijger en een Sumatraanse Tijger.

Er is dan een grote kans dat de welpen witte tijgers zijn geworden. Je kan het dus ook zien als een foutje van de natuur. Ze zijn vaak net zo gezond en sterk als andere tijgers, alleen hebben ze een andere kleur vacht. Vaak zijn ze ook groter dan normale tijgers: dat zijn tussen twee soorten kruisingen meestal. Vanwege de zeldzaamheid van de vacht zijn ze erg gewild door pelsjagers en stropers.

Door de inteelt worden veel jongen dood- of met een afwijking geboren. Slechts één op de vier jongen uit een kruising tussen een witte tijger en een oranje tijger die het witte gen draagt wordt wit geboren, daarvan sterft 80% aan een aangeboren afwijking die het gevolg is van de inteelt.

Van de meeste overlevende witte tijgers zijn de aangeboren afwijkingen, zoals een falend immuun systeem, misvormde rugwervel, open verhemelte, geestelijke afwijkingen en een misvorming aan de kop. Het kan zo ernstig zijn dat ze niet lang leven of ze zijn zo misvormd dat ze niet voor de ‘show’ kunnen worden gebruikt en dus worden afgedankt. Sommige tijgertrainers zeggen zelfs dat maar 1 op de 30 witte tijgers ‘bruikbaar’ is om aan het publiek getoond te worden. Een misvormde witte tijger zal je dus nooit in een dierentuin tegen komen.